Een citroen en koorts

Zoals beloofd kan ik wat tips geven over werken met uitwendige middelen bij ziekte en ongemak. Daarmee wil ik jullie graag invoeren in de geheimen van de natuur zoals ik ermee werk. Dus geen kant en klaar ‘recept’ voor een klacht. Eerder een uitleg waarom iets zo geschikt is voor een klacht.
Vandaag de citroen en de koorts:
De citroen groeit aan bomen in een (sub) tropisch klimaat. Opvallend is dat de boom het jaar door zowel bloesem, blad als vrucht gelijktijdig draagt en kan zo per boom enkele duizenden vruchten per jaar afleveren.
Wie weleens in de buurt van een citroenboomgaard is geweest kan getuigen van de zoete geur van de bloesem die zich tot in de verre omtrek verbreidt. De citroen-vrucht zelf laat echter een tegenovergesteld beeld zien; een geordend samengebald patroon van partjes die, als die nog gesloten is, nauwelijks geurt. Eenmaal geopend en moedig geproefd ontmoet je haar zure samentrekkende kracht.. Een (BD)citroen die lang is bewaard, verrot of schimmelt niet, maar trekt zich samen tot een steen zo hard!
Deze tegengesteldheid, samen met de ongebruikelijke bloesem/vruch dracht, verklapt dat we hier te doen hebben met een plant die iets bijzonders ‘kan’. In de zomer is de citroen zo heerlijk verfrissend op warme dagen. Waarom eigenlijk? Het is de samentrekkende kwaliteit die ons helpt meer bij onszelf te komen op dagen dat de hitte ons juist loom maakt. Je kan niet goed bij jezelf blijven, zoals zoete geur van de bloesem....Het frisse, samentrekkende zure van de vrucht wekt ons uit het lome, wat onszelf niet goed lukt.
De citroen heeft dus de kwaliteit om het wijd uitvloeiende weer samen te brengen.
We doen dat bij bv. Koorts. De hitte, als zelf genezend middel, gaat alsmaar door met uitvloeien, stijgt naar het hoofd en kan veel onrust- en bij kinderen zelfs koortsstuip veroorzaken.
De citroen wordt dan aan de voeten en kuiten ingezet. (100%)Katoenensokken, of repen katoen worden in warm water gedrenkt waarin citroen is uitgeperst. Deze worden stevig uitgewrongen en aangebracht vanaf de tenen tot om de kuiten heen. Daaroverheen komen wat wijde (100%)wollen sokken of repen en daarmee gaat de zieke in bed rusten. Net zolang tot de katoenen repen droog zijn.
De samentrekkende kracht trekt de hitte van boven naar beneden.
De voeten MOETEN bij deze toepassing altijd warm zijn of warm gemaakt worden  (mbv een kruik of massage)
;anders heeft de citroen geen aangrijpingspunt en druk je de hitte nog verder naar het hoofd. Dat willen we niet. De koorts kan haar heilzame werk verrichten, maar zij zakt; niet op de thermometer, maar binnen het lijf. Het hoofd krijgt rust en de patiënt kan rustig slapen. Want dat is ook van belang om te genezen. Door de citroen zal onze patiënt weer verkwikt wakker worden.
De menselijke lichaamswarmte beschouw ik als iets heiligs, om te behoeden, evenals de koorts. Maar we kunnen haar wel leiden en zo de genezende kracht bewaren. Als straks de winter komt, doe ik een pleidooi voor de menselijke lichaamswarmte. En tot die tijd;een mooie zomer gewenst met veel buitenplezier, maar op zijn tijd weer even bij jezelf komen.
En daarna als de R in de maand is, dagelijks een uitgeperste citroen met wat heet water achterover gieten werkt vele malen beter dan de griepspuit.......
Santé